torsdag 14 september 2017

Besök på vingård och vinprovning

Startade dagen med att gå ner till stranden för att sola och bada.⛱🕶🌞 Syrran stack iväg på en promenad/joggingtur till grannbyn/stan😊 Ungefär 1 mil t.o.r och mamma stannade på balkongen. Vi kom tillbaka till lgh 11:30 bytte om och sen så gick vi ut för att äta lite lunch på en restaurang efter strandpromenaden innan vi skulle åka buss till Imotski och familjen Grabovacs vingård, där vi fick veta hur de tillverkade sitt vin och vi fick även smaka olika viner. Rosé vin, Chardonnay, ett mörk rött ganska kraftigt rött vin och sist ett mousserande vin med mycket smak som var gjort enligt champagnemetoden. Till detta fick vi tilltug bestående av 2 sorters lufttorkad skinka ( vilket denna delen av Kroatien är känt för) en av Kroatiens goda hård ostar, en mild typ feta ost som var gjord på komjölk, bröd och ett annat friterat bröd. Jag köpte med mig hem en flaska Chardonnay , en flaska rödvin och en flaska bubbel😊🍾 Jag vet redan nu vad jag ska bjuda på för mat till dessa viner😜 Vi åkte även och tittade på den röda och den blå sjön.



Röda sjön är ett geologiskt naturfenomen och turistattraktion. Den syns inte från håll då den är undangömd i en otillgänglig kitteldal. Sjövattnets ovanliga ockranyans som även gett sjön dess namn kommer från järnoxiden i de omgivande klipporna. Precis som den närliggande Blå sjön är Röda sjön en karstsjö som ligger i ett djupt slukhål som troligtvis uppkommit då taket på en underjordisk grotta kollapsat. En lokal men obekräftad legend talar om att det tidigare fanns ett herresäte (Gavanovi dvori) på platsen som förstördes då slukhålet skapades.[2]
Blå sjön är ett geologiskt naturfenomen och turistattraktion. Precis som den närliggande Röda sjön är Blå sjön en karstsjö som ligger i ett djupt slukhål som uppkommit då en underjordisk grotta kollapsat.[2] Slukhålets totala djup från den omgivande kanten är cirka 220 meter medan sjöns vattendjup beroende på säsong varierar mellan 0–147 meter. Blå sjön har inga till- eller utflöden utan förses med vatten från ett system av underjordiska sprickor i sjöns botten.[1] Det hydrostatiska trycket i dessa sprickor får sjöns vattennivå att stiga.[1] Vattendjupet varierar efter säsong och påverkas bland annat av regnmängd och på våren även snösmältning från de omgivande bergen.
År 1907 anlades en väg till sjön och år 1942 orsakade en jordbävning en utökning av vattenavledande sprickor vilket lett till att sjön sedan dess periodvis allt oftare torkar ut.[1]
Sen när vi kom tillbaka till Makarska så gick vi och åt middag och idag så blev det spagetti carbonara för min del. Sen promenerade vi hem. Träffade våra grannar efter vägen..de är så härliga och roliga! 😀 Nu är det sängläge, bloggskriveri och bokläsning. Imorgon ska vi upp tidigt och åka till Nationalparken med vattenfallen! 
Kram Susanne ❤️

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar